Mám rada taliansku kuchyňu. Pastu alias cestoviny nemusím jesť každý deň, ale z času na čas je to skvelé spestretie jedálnička. A najradšej mám lasagne ... mňaaaam :)
V internacionálnom prostredí firmy, v ktorej momentálne pracujem, sa objavil pred istým časom aj istý Talian. Tak slovo dalo slovu a v jeden deň som objavila na mojom pracovnom stole 2 balenia čerstvých cestovinových plátov na lasagne :)
Pozývam vás na lasagne! Keď sa to už v skutočnosti nedá pre všetkých, tak aspoň takto virtuálne :)
Čo potrebujeme
Boloňská plnka: 1 lyžica olivového oleja, 1 stredne veľká cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 500 g mletého hovädzieho mäsa (môže byť aj kuracie, sójové, aké má kto rád), 250 g olúpaných celých či nakrájaných paradajok v plechovke, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 4 lyžice červeného vína, 1 lyžica sušenej bazalky, soľ, mleté čierne korenie
Bešamel: sladká smotana, tavené syry, 2 dcl mlieka, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok (nemusí byť)
Ako na to
Boloňská plnka: Na oleji opražíme najemno nasekanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Pridáme mäso, po zhnednutí mäsa pridáme paradajky, pretlak, víno, bazalku, soľ a mleté čierne korenie. Privedieme do varu a na miernom ohni varíme 20-25 minút.
Syrová omáčka: Dáme variť smotanu, tavené syry a 2 dcl mlieka. Keď sa to začne pomaly blížiť k bodu varu, môžme to zahustiť polohrubou múkou. My sme múku veľmi nepridávali, zahustili sme to nastrúhaným Eidamom. Pred dovarením omáčky pridáme soľ, mleté čierne korenie a trochu muškátového oriešku. Ešte chvíľu povaríme.
Najsrandovnejšou časťou bolo ukladanie všetkých týchto ingrediencií do pekáča. Vyzeralo to nasledovne.
... boloňská plnka a syrová omáčka...
... vrstvenie šarmantnou Aliou ...
... na dno vymastenej misy sme dali vrstvu cestovín (tento druh cestovín nebolo nutné predtým variť), na cestovinu sme dali vrstvu boloňskej omáčky, na ňu vrstvu syrovej omáčky a na to ďalší plát cestoviny... a takto sme navrstvili 4 vrstvy...
... navrch sme dali poslednú vrstvu cestovín, zaliali zvyšnou syrovou omáčkou a posypali nastrúhaným Eidamom...
... a tu už je výsledok...
... otvorili sme si fľašu červeného ...
... a mohli sme podávať :)
Tento tvorivý večer sme stihli ešte predstavenie v divadle, prechádzku nočnou Prahou, polnočný výhľad z Hradu ... je skvelé mať okolo seba skvelých ľudí :)
A vám všetkým prajem dobrú chuť k obedu!

Komentáre
fotky chválim,najmä tá s vínkom je parádna
Pod altánkom :)
mnam :)
lasagne mame radi cela rodina:)
TP,
Hanka,
neviem, ako dostupné sú lasagne, ktoré netreba predvárať... ale keď ich miluješ, nie je čo riešiť :)))
odkedy ma dobrý
hmmmmmm, Vikina..
Hanka, mne sa celkom osvedčilo
dievcata, dakujem Vam:)
Zelená rusalka, Hanka
tak to je dobrý nápad na zakamuflovanie lasagní :)))
vyskúšam to tiež, keď dojdú tieto origoš talianske ...
Hanka,
držím palce a teším sa na to, keď napíšeš, že chutilo :)
sakra dala by som si
naa..
cez vikend
Hviera,
tak
a smotanu som
Hviera,
je to tam nastruhane,
no a ja som si dal rezeň
zatial
Pod altánkom,
Vierušík,piratka
pod altankon