Pirátka

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Mangiare, mangiare!

... alebo ako sme lasagne pripravovali ....

Mám rada taliansku kuchyňu. Pastu alias cestoviny nemusím jesť každý deň, ale z času na čas je to skvelé spestretie jedálnička. A najradšej mám lasagne ... mňaaaam :)

V internacionálnom prostredí firmy, v ktorej momentálne pracujem, sa objavil pred istým časom aj istý Talian. Tak slovo dalo slovu a v jeden deň som objavila na mojom pracovnom stole 2 balenia čerstvých cestovinových plátov na lasagne :)

Pozývam vás na lasagne! Keď sa to už v skutočnosti nedá pre všetkých, tak aspoň takto virtuálne :)

Čo potrebujeme

Boloňská plnka: 1 lyžica olivového oleja, 1 stredne veľká cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 500 g mletého hovädzieho mäsa (môže byť aj kuracie, sójové, aké má kto rád), 250 g olúpaných celých či nakrájaných paradajok v plechovke, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 4 lyžice červeného vína, 1 lyžica sušenej bazalky, soľ, mleté čierne korenie

Bešamel: sladká smotana, tavené syry, 2 dcl mlieka, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok (nemusí byť)

Ako na to

Boloňská plnka: Na oleji opražíme najemno nasekanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Pridáme mäso, po zhnednutí mäsa pridáme paradajky, pretlak, víno, bazalku, soľ a mleté čierne korenie. Privedieme do varu a na miernom ohni varíme 20-25 minút.

Syrová omáčka: Dáme variť smotanu, tavené syry a 2 dcl mlieka. Keď sa to začne pomaly blížiť k bodu varu, môžme to zahustiť polohrubou múkou. My sme múku veľmi nepridávali, zahustili sme to nastrúhaným Eidamom. Pred dovarením omáčky pridáme soľ, mleté čierne korenie a trochu muškátového oriešku. Ešte chvíľu povaríme. 

Najsrandovnejšou časťou bolo ukladanie všetkých týchto ingrediencií do pekáča. Vyzeralo to nasledovne.

... boloňská plnka a syrová omáčka...

... vrstvenie šarmantnou Aliou ...

 ... na dno vymastenej misy sme dali vrstvu cestovín (tento druh cestovín nebolo nutné predtým variť), na cestovinu sme dali vrstvu boloňskej omáčky, na ňu vrstvu syrovej omáčky a na to ďalší plát cestoviny... a takto sme navrstvili 4 vrstvy...

... navrch sme dali poslednú vrstvu cestovín, zaliali zvyšnou syrovou omáčkou a posypali nastrúhaným Eidamom...

... a tu už je výsledok...

... otvorili sme si fľašu červeného ...

... a mohli sme podávať :)

Tento tvorivý večer sme stihli ešte predstavenie v divadle, prechádzku nočnou Prahou, polnočný výhľad z Hradu ... je skvelé mať okolo seba skvelých ľudí :)

A vám všetkým prajem dobrú chuť k obedu!


niečo na zahryznutie | stály odkaz

Komentáre

  1. fotky chválim,najmä tá s vínkom je parádna
    ale lasagne nepapám ..každopádne dobrú chuť
    publikované: 21.01.2008 12:02:36 | autor: pod altánkom (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Pod altánkom :)
    ďakujem... my zasa nepijeme desinu :))) ale tak na nejakom kompromise by sme sa mohli dohodnúť ;)
    publikované: 21.01.2008 12:04:26 | autor: piratka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. mnam :)
    publikované: 21.01.2008 12:07:35 | autor: TPnetopier (e-mail, web, autorizovaný)
  4. lasagne mame radi cela rodina:)
    len mama (akoze ja) je leniva zhanat suroviny, najma dobre cestoviny a potom sa s tym prplat...ale do restauracie obcas synacikov na lasagne pozvem...premyslam, ze predsa len tento receptik niekedy skusim, vyzera veeelmi dobre:)
    publikované: 21.01.2008 12:54:35 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. TP,
    mňam ..a ham .. už ich niet :)
    publikované: 21.01.2008 13:21:08 | autor: piratka (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Hanka,
    vyskúšaj a potom daj vedieť ;)
    neviem, ako dostupné sú lasagne, ktoré netreba predvárať... ale keď ich miluješ, nie je čo riešiť :)))
    publikované: 21.01.2008 13:22:15 | autor: piratka (e-mail, web, autorizovaný)
  7. odkedy ma dobrý
    vietor zavial sem..máme lasagne často..prídem, kúpim a je to presne to, čo Tvoj Talian robí..len Teba nikde?! ...dám si aj tento týždeň...možno prídeš:)
    publikované: 21.01.2008 14:08:26 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  8. hmmmmmm, Vikina..
    znie to lákavo :) rada prídem .. díky za pozvanie ... takže keď otvoríš okno, rozpoznám vôňu a hneď som u Teba :)
    publikované: 21.01.2008 14:29:12 | autor: piratka (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Hanka, mne sa celkom osvedčilo
    palacinkové cesto... potom tieto lazane zapekám v tortovej forme :-)
    publikované: 21.01.2008 14:54:12 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  10. dievcata, dakujem Vam:)
    nic ine mi neostava, len to v sobotu skusit:)))
    publikované: 21.01.2008 15:24:16 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Zelená rusalka, Hanka
    Zelená rusalka,
    tak to je dobrý nápad na zakamuflovanie lasagní :)))
    vyskúšam to tiež, keď dojdú tieto origoš talianske ...

    Hanka,
    držím palce a teším sa na to, keď napíšeš, že chutilo :)
    publikované: 21.01.2008 15:35:16 | autor: piratka (e-mail, web, autorizovaný)
  12. sakra dala by som si
    este som nejedla :D
    publikované: 21.01.2008 15:44:21 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  13. naa..
    lasagne budú..otvorím okno.. a kým Ti zo sveta prídeš..mne aj kosti zvlhnú a budem vrzgať ako stará rachétľa:))...ešte som len spomenula vlhko... a už ma metla po chrbte bije:)))
    publikované: 22.01.2008 11:43:41 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  14. cez vikend
    som robila lasagne..... ale trochen inak, vyskusam aj podla teba ;)
    publikované: 29.01.2008 12:52:12 | autor: hviera (e-mail, web, autorizovaný)
  15. Hviera,
    tak teda sem s receptom :) stále je čo vylepšovať :)
    publikované: 29.01.2008 13:06:41 | autor: piratka (e-mail, web, autorizovaný)
  16. tak
    cibulu nakrajat, osmazit, na to postruhanu mrkvu, petrzlen a zeler, na to maso, pretlak a koreniny, take ako ty. vsetko odhadom ;) ostatne je stejne (len som nemala syr na vrch :( )
    publikované: 29.01.2008 14:01:06 | autor: hviera (e-mail, web, autorizovaný)
  17. a smotanu som
    samozrejme nemala.....
    publikované: 29.01.2008 14:01:46 | autor: hviera (e-mail, web, autorizovaný)
  18. Hviera,
    a ešte so špenátom by som skúsila..bo ja zeler a petržlen veľmi nemusím :P
    publikované: 29.01.2008 14:35:50 | autor: piratka (e-mail, web, autorizovaný)
  19. je to tam nastruhane,
    a necitit, chuti to ako to tvoje- predpokladam, a zeler som nemala ;) a spenat nemusim ;)
    publikované: 29.01.2008 16:01:30 | autor: hviera (e-mail, web, autorizovaný)
  20. no a ja som si dal rezeň
    bez cestovín či kečupu ..zato však kooopec hranolkov a tatarky až po kraj,a aha,som zdravý ;)
    publikované: 29.01.2008 16:04:18 | autor: pod altánkom (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. zatial
    pod altankom, zatial ;)
    publikované: 29.01.2008 16:10:27 | autor: hviera (e-mail, web, autorizovaný)
  22. Pod altánkom,
    hm...no tak to si mal pekné a chutné a výživné papaníčko :) tak ešte to dačím dobrým zapiť a je to v suchu :)
    publikované: 29.01.2008 16:14:51 | autor: piratka (e-mail, web, autorizovaný)
  23. Vierušík,piratka
    pirátka,múdro píšeš..no,čakám na pozvanie od Vierky..či oné,či by ma nenapojila ;))
    publikované: 29.01.2008 16:16:44 | autor: pod altánkom (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. pod altankon
    no sak oné, dojdi, pozyvam ta na obed, mas rad lasagne? (rezenom ta bohuzial neponuknem...)
    publikované: 30.01.2008 09:55:03 | autor: hviera (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014