Tak dnes to pre zmenu vyskúšam so zelenou farbou. Budeme piecť totižto zo zelených jabĺk :) Milujem chuť a vôňu jabĺk a škorice, tak prečo to nespojiť a spraviť si fajnú papaničku na nedeľné popoludnie.
Čo budeme potrebovať
Cesto: 200 gr. margarínu, 350 gr. hladkej múky, 1 žĺtko, 100 gr. mletého cukru, 1/2 prášku do pečiva, 10 polievkových lyžíc kyslej smotany
Plnka: jablká, mletú škoricu, sneh z 1 bielka
Ako na to
Preosejeme si múku zmiešanú s práškom do pečiva, takisto cukor. Zmiešame si to, najlepšie v nejakom vandlíku, pridáme kyslú smotanu a žĺtko, všetko dobre premiešame, vytvoríme si bochník a dáme ho na chvíľu do chladničky. Pripravíme si dosku na vyvaľkanie cesta a dobrý valček. Dosku pomúčime zľahka - inak by sa mohlo cesto pri pečení vysušiť - a z polovice cesta vyvaľkáme tenké cesto s približnou šírkou a dĺžkou plechu, na ktorom ho chceme piecť. Na cesto uložíme plnku, viacej naložíme na jednu polku a rovnomerne ju rozotrieme, avšak na konci ďalej od nás necháme voľné miesto, aby nám plnka pri točení nevytiekla. Potom cesto postupne vyformujeme do tvaru štrúdle, ktorú na oboch bokoch zatočíme tak, aby nám nevytiekla plnka. Štrúdľu presunieme na plech, ktorý sme si medzitým potreli margarínom. Necháme piecť vo vopred vyhriatej rúre. Po približne 20 minútach vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. My to doma nezvykneme nijako mastiť, len posypeme mletým cukrom. Pokrájame a podávame.
Plnku si pripravíme z očistených a postrúhaných jabĺk, ktoré opatrne zmiešame s vyšlahaným bielkom. Do tejto hmoty pridáme mletú škoricu. Ak sú jablká veľmi kyslé, tak pridáme trochu cukru.
Vychutnávame po malých dávkach, v príjemnej spoločnosti, príp. s výhľadom na okno, za ktorým lenivo padajú snehové vločky...
Dobrú chuť! :)
Komentáre
rád vychutnávam,som príjemný
Teide,
piratka,aby si neprechladla
mozem sa pridat?
Teide,
toto vyzerá na príjemne strávený víkend v príjemnej spoločnosti
nieco podobne mam aj aj :) aha
Típí,
i keď ten môj koláč je asi trochu dietnejší, s menším obsahom cukru, ale zasa keď chlap vie upiecť koláč, a k tomu ešte kysnutý .. máš 9 cuketiek z 10 ... :)
Ten recept si zapisem
piratka... C! :)
Hela,
Típí, tých desať dostaneš, keď to upečieš pre mňa :)))
Jej to je mile, ze mi odpovedas.
Zdravím Hela,
neviem, či pečiem dobre, ale veľmi ma to baví, tak sa snažím doma realizovať :) do Vianoc je času dosť, tak hádam tu pribudne ešte zopár nejakých receptíkov :)
prajem ti pekný deň! a keby čosi, tak sa kľudne ozvi
strudla mnam
Believer,
škorica
Pirátka moja...Ty si kapitán na kuchárskych vodách..kormidluješ veľmi chutne...len by si aj konček ten štrúdle mohla schovať..pre staršiu kolegyňu...ja "končeky" rada!!:))))...jablká nemusia byť, hlavne že sú tam žalude....
piratka
Vikina,
Believer,
my máme tento recept od našej milej susedy, od nej zvykneme mať aj tie jablká :))), tento rok úroda taká veľká nebola, ale nevadí, štrúdľa musí byť ... hmm .. ja už tiež cítim tú skvelú chuť... no veru, na tento víkend už máme jasný obedníček :)
belív
Pirátka
asi sa ešte prihlásim na kurz čarodejnícky...čáry mary fuchtľa...a nech je tu štrúdľa:)))
Hm...
PF
PF,
neboj nič... a Vikina má pravdu .. treba vychutnávať každú jednu porciu :)