Pirátka

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Má to viac ako 5200 rokov a nie sú to pyramídy. Čo to je?

alebo Írsko mojimi očami (4.)... veľa fotiek..

Miesto, na ktoré sme sa s kamoškou vybrali v tretí deň nášho pobytu v Írsku, sa nachádza severne od Dublinu. V bedekri, ktorý sme mali so sebou, bolo toto miesto označené hviezdičkou, ktorá znamenala, že sa tu nachádza niečo výnimočné, čo sa oplatí vidieť. A tak tomu aj bolo. Moja osobná šoférka nás doviezla poblíž mesta Drogheda (írsky Droichead Átha, čo v preklade znamená "Bridge of the Ford", teda "most cez brod"). V okolí preteká rieka Boyne a krajina je charakteristická malými kopčekmi, ktoré prerušujú rovinatý charakter oblasti. Naše putovanie za 5200-ročnou kamennou kobkou sme začali v informačnom centre, za ktoré by sa nehanbilo ani žiadne hlavné mesto. K dispozícii bolo veľké množstvo informačných brožúr s historickými miestami poblíž Droghedy, vo viacerých jazykoch, s autobusom, ktorý vás doviedol až poblíž kobky, pretože od centra je to ešte cca 5 kilometrov. Viezli sme sa tam v malom autobuse pre cca 25 ľudí, a v našej skupine boli aj 2 vozičkári. Pani, ktorá nás vyzdvihla a ktorá nám robila výklad, bola veľmi milá a bolo na nej vidieť, že ju to zaujíma, čo hovorí a nebolo to len odverklikované kvantum informácii. Takmer všetci ľudia, ktorí žijú v tejto oblasti, venujú sa buď farmárčeniu, alebo pracujú v turistickom ruchu.  

Ráčte sa vydať na cestu za tisícročia starými dejinami Newgrange...

 

 V areáli nenájdete len už spomínanú kamennú kobku Newgrange. Nachádza sa tu aj starý viadukt, typické írske zámky, stredoveké cintoríny s typickými keltskými krížmi, atď. Keď by sme chceli pobehať celý tento areál, trvalo by to vyše 5 hodín. Takže sme si vybrali Newgrange.

 Takýto obraz sa nám naskytol pri príchode na "miesto činu".

Pri náhodnom kopaní a obrábaní poľa narazil istý roľník pred 200 rokmi na obrovské množstvo kamenia, ktoré bolo naskladané na jednej obrovskej kope a bola pokrytá trávovým kobercom.

Samotné kamene boli ukladané plochou stranou jeden na druhý, husto pri sebe, až postupne vytvorili strechu a tým uzatvorili kruhový pôdorys. Pri dne kruhového pôdorysu sa nachádzajú niekoľko ton vážiace obrovské ploché balvany.

V ľavej časti fotky je vidieť, pokiaľ až sa zosypali kamene pri rabovaní ľudmi.

Tieto kamene boli podľa ich nasledujúceho rozboru materiálu dovezené po rieke Boyne zo vzdialenosti vyše 12 km. Rieka preteká tak povediac stredom nasledovnej fotky :-)

V spodnej časti fotky je vidieť vchod do kamennej kobky, ktorý sa čoraz viacej zužuje a znižuje. Nad hlavným vchodom sa nachádza menší otvor, ktorý bol nájdený len pred 40 rokmi, keď sa ľudia podujali zachrániť túto pamiatku, pretože z nej niektorí obyvatelia začali odnášať kamene. Horným otvorom prenikali slnečné lúče len jeden krát do roka, a vtedy tento jediný slnečný lúč osvietil vnútro kobky. Keď vchádzate do kobky, otvor na lúč sa nachádza nad vašou hlavou, avšak keď ste už vo vnútri, lúč je zrazu na podlahe!

 

Vo vnútri sa fotiť nemohlo, tak aspoň pár slov k tomu, čo vo vnútri na nás čakalo. Pre mňa pôsobilo priam neuveriteľne, že po vniknutí do útrob kobky, sme sa ocitli v priestore asi 5x5 metrov, ktorý mal tvar kríža a na konci troch z jeho rohov sa nachádzali priestory akokeby pre malé obetné oltáriky. Štvrtým rohom pomyselného kríža bol vchod, ktorým sme prišli. Keď sa dostali do kobky prví ľudia v 20.storočí, bola vraj celá pokrytá zelenými plesňami a bola vlhká. Teraz boli jej steny úplne suché, dokonca pokryté prachom.

 V ľavej časti fotky sú naše pani sprievodkyne, ktoré nadšene rozprávali o zložení, histórii Newgrange a zodpovedali naše zvedavé otázky. Že ako sa dalo vo vnútri dýchať, keď strop je zakrytý a nevedú tam žiadne otvory na vzduch.

Je záhadou, aký účel plnila táto kobka. Prečo bola skrytá pred očami ostatných? Prečo je vo vnútri tak málo priestoru, keď prácnosť a námaha, ktorú ľudia museli vynaložiť pri vynesení takého obrovského množstva kameňov, bola obrovská?

 A ako je možné, že táto kobka je staršia ako egyptské pyramídy a predsa o nej veľa ľudí ani nevie, že sa tu nachádza? Možno je tomu tak preto, že nikto netuší, čomu slúžila, aký zmysel mala, pre koho bola určená - či na obety, alebo ako skrýša. Ktovie...

Na každom z kameňov, ktoré sa nachádzali z vonkajšej strany kobky, boli zakreslené špirály. Znamenali večný kolobek života? Alebo slnka? Alebo...?

Preto ostáva záhada záhadou, aby ľudia len hádali, k čomu slúžila a nikto neodhalil tajomstvo generácií, ktoré ju stavali.

S pozdravom

záhadami rozrušená

Pirátka :-)

 ... doteraz navštívené miesta v Írsku...

Glendalough

 Dublin

Guinness


potulky po Írsku | stály odkaz

Komentáre

  1. jasné ;)
    publikované: 12.05.2008 16:53:41 | autor: pod altankom (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Teide,
    a čo ti je jasné? :-)
    publikované: 12.05.2008 17:17:48 | autor: piratka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Tam sa chcem
    určite raz pozrieť... nádherné fotografie :-)
    publikované: 12.05.2008 17:21:09 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Zelená Rusalka,
    máš šancu sa tam dostať! keď ťa vyžrebujú v lotérii, máš možnosť byť medzi vyvolenými asi 25 ľudmi, ktorí sa vmestia dovnútra, a to práve v deň, keď do vnútra prenikne slnečný lúč.... takže hor sa tam :-)
    publikované: 12.05.2008 17:26:38 | autor: piratka (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Bravúrne opracovaný kameň.
    publikované: 12.05.2008 17:54:38 | autor: podlahar (e-mail, web, autorizovaný)
  6. zaujimave citanie
    aj foto
    publikované: 12.05.2008 18:03:40 | autor: believer (e-mail, web, autorizovaný)
  7. o takej kobke som veru nepočula,..
    možno to bolo na obety,...ale možno aj na slávnosti,...či ako rímske koloseum,..možno,...ale skvelé zábery aj komentár k nim,..O_ô
    publikované: 12.05.2008 19:00:54 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  8. :-)
    publikované: 12.05.2008 20:45:46 | autor: Sagi :-) (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. uf
    este,ze len tymi zahadami...;-)
    publikované: 13.05.2008 00:25:26 | autor: Always (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Podlahár,
    tiež si myslím :-)
    publikované: 13.05.2008 09:10:58 | autor: piratka (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Believer,
    ďakujem ..isto by sa ti tam páčilo :-) má to tam svoje čaro ...
    publikované: 13.05.2008 09:11:53 | autor: piratka (e-mail, web, autorizovaný)
  12. Derechura,
    možno na obety... ale kamene z vnútra neboli vôbec zadymené ..vo vnútri bolo čisto, priam nedotknuto ...ktovie :-)
    a ďakujem :-)
    publikované: 13.05.2008 09:13:24 | autor: piratka (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Sagi,
    ;-)
    publikované: 13.05.2008 09:13:35 | autor: piratka (e-mail, web, autorizovaný)
  14. Always,
    :-))) ta čo ti na to napísať? :-)))
    publikované: 13.05.2008 09:13:58 | autor: piratka (e-mail, web, autorizovaný)
  15. piratka
    pravdu napis Alwaysovi :D

    pekne fotky, urcite to bolo zaujimave....
    publikované: 13.05.2008 10:27:10 | autor: hviera (e-mail, web, autorizovaný)
  16. Vierka,
    čo ti ja viem ? :-)))
    a díkes...zaujímavo tam bolo.. ale ešte zaujímavejšia bola sobota s Alwaysom na cestách ;-) .. a keď si fernet v Írsku dáš a írečitú slovenčinu počuješ :-) olala ... :-)
    publikované: 13.05.2008 10:31:07 | autor: piratka (e-mail, web, autorizovaný)
  17. :)
    fernet mam aj ja pripraveny :D ale ked donesies bechera :D tak bude aj ten.... no, len alwaysa tu nemam..... ;)
    publikované: 13.05.2008 10:36:18 | autor: hviera (e-mail, web, autorizovaný)
  18. Vierka,
    :-))) a pískať si na neho skúsila? ;-)
    publikované: 13.05.2008 12:50:15 | autor: piratka (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014